Romeinen brachten vernieuwingen
Met de komst van de Romeinen in ons gebied werd een cultuur afgesloten. Nieuwe zaken werden tastbaar voor de Bataven en Cananefaten die ons land bevolkten in die periode, zo’n tweeduizend jaar geleden. De ingeburgerde ruilhandel werd omgezet in baar geld maar ook goederen als glas, lepels en messen waren voor de inheemse populatie geheel nieuw. De bevolking leerde schrijven en ook voedsel werd gevarieerder met ondermeer vruchten als druiven en perziken.
Er werd druk gebouwd en langs de grens met de Rijn ontstonden nederzettingen die in eerste instantie door militairen werden bevolkt. Na de Bataafse opstand kwam het gewone leven in een gemoedelijk vaarwater. De aanleg van een uitstekend verharde weg langs de limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk op de zuidoever van de Rijn was het eerste teken van wegenbouw dat de legerplaatsen met elkaar verbond.
Ook de aanleg van het Kanaal van Corbulo tussen Maas en Rijn was van essentieel belang om handel te stimuleren. Daarnaast ook een brede verharde heerbaan met mijlpalen, de voorloper van de kilometerpalen. Huizen werden uit steen opgetrokken, evenals badhuizen voorzien van warm water en een rioleringsnetwerk.
Maar ook werd de inheemse bevolking geconfronteerd met het fenomeen grondbelastingen, vaak door het afstaan in natura van een deel van de opbrengst wat bestemd was voor het leger.
Forum Hadriani werd in het westen van het immense Romeinse Rijk een toonaangevende stad achter de limes. Economische bedrijvigheid op de rand tussen strandwallen en het veen. Via het Kanaal van Corbulo met directe verbindingen via Maas, Rijn naar het oosten en Striene en Schelde naar het zuiden, alwaar de bedrijvigheid in rap tempo groeide.
Handel en nieuwe ontwikkelingen volgden elkaar in snel tempo op en de inheemse Cananefaten maakte zich de Romeinse cultuur nagenoeg eigen.